Interview Orion Roos door Peter van der Heijden, Strip2000

Ambrosius een diepte interview!
===========================================================================================================

Beste stripliefhebbers,

Hij is terug! Oh gij die huivert bij het eerste schemerlicht. Oh gij die het klamzweet op de rug voelt parelen als er in de duisternis iets ritselt. Oh gij die het uitschreeuwt zodra er bij het openen van een kast een geraamte uitvalt. Vrees niet, neem een luie stoel en ontspan u zelve. Who are you gonna call? Onze meest geliefde superheld, die met kalme blik en vastberadenheid elke namaakvampier, kartonnen weerwolf en zelfs de meest knappe truc doorziet.


Ook ik voelde mijn gespannen vingers, koude rillingen en paniekaanvallen weg ebben toen ik het goede nieuws hoorde. De meest geoefende superdetective en griezoloog allertijden is terug. Professor Ambrosius natuurlijk... Ah, nu knikken er vele hoofden en begrijpt men vast wel het opbouwen van de spanning, noodzakelijk voor wie alle avonturen van deze meester-detective overleeft heeft. Wie is dan professor Ambrosius, zullen sommige van de jonge broekjes onder ons vragen.

Tja, het is waar, vele lange jaren, te vele jaren was onze geliefde speurder van paranormale zaken afwezig. Er gaan geruchten, natuurlijk! Er werd gefluisterd dat de afwezigheid van de professor iets te maken had met een zekere madame A. Er werd zelfs gefluisterd over het opbouwen van liefdesnestjes. Kunnen we ons wel werkelijk in deze roddels verdiepen? Weet wel dat ik spreek over zeer begaafde mensen die in hogere sferen verkeren en beslist geen tijd hebben voor aardsere zaken. Was er dan toch een of andere vloek de professor te machtig geworden?

Als men het album leest van Professor Ambrosius en de Gefleste Geesten werd een bepaalde kwade geest immers bijna de professor te machtig. Wie is professor Ambrosius dan, zullen de onwetenden onder ons opnieuw vragen!

Tja er moet even ruimte gemaakt worden voor een toelichting. Wie maandelijks het clubblad Klamzweet leest,

(Ik ben er al jaren lang lid van, moet u weten.) verneemt daarin hoe een bepaald gezelschap van vooraanstaande
wetenschappers paranormale gevallen onderzoeken. Dit Griezologisch Gezelschap houdt zich voornamelijk bezig met duistere zaken. Een van de meest vooraanstaande leden en beroemd veldexpert is professor Ambrosius. Deze expert in het ontmaskeren van elk bedrog op griezologisch gebied heeft vele avonturen beleeft die vanwege het ontbreken van bepaalde middelen, (Een griezoloog moet ook leven)in albums van hoogstaande waarde zijn opgetekend, verkrijgbaar bij elke goede stripboekenzaak!

Goed, Ik zal verder niets meer verklappen want wie wil weten wie onze superheld nu werkelijk is moet natuurlijk snel alle albums die uitgekomen zijn, namelijk 5 in het oude genre, kopen, lezen en nogmaals herlezen. Ze zijn de moeite meer dan waard.

Natuurlijk dient er ook ruimte zijn voor een klein stukje over de meer als hoog geprezen assistent van de professor. Hong Tong, deze Aziatische man is klein van stuk maar zijn daden zijn meer dan groot. Zijn motto; Geldje, geldje, geldje, weerklinkt nog steeds in menig kindermond. Onlangs is in enkele stripboekenzaken opschudding ontstaan. Er
was het openen van een deur, ritselen van stof en spinnenwebben, gekreun en angstaanjagende donkere vormen in de verre hoeken. Er was niemand te zien en toch! Als een bliksemschicht op heldere hemel lag er een nieuw album!
BLACKSTONE!!

Haal diep adem beste stripliefhebber, doe alle lichten aan, speel ontspannen vooral vrolijke muziek en durf de prof. te volgen in zijn nieuwste avontuur. Een avontuur dat ons meevoert naar plaatsen waar de beschaving ver te zoeken
is. Waar weerloze maagden zich beter binnen kunnen houden en iedereen ineen krimpt bij het horen van "Kali Fatali"!

Nee, ik zeg niets meer. De erecode van het maandblad Klamzweet gebied de leden te zwijgen tegen niet ingewijden. Ik zeg alleen, koop meteen dit album en geniet!

Beste stripliefhebbers, Nu moet ik jullie weer meevoeren uit de duistere plaatsen naar waar al deze griezologische spanning ontstaan is. Deze reporter moest toch even slikken toen ik te horen kreeg hoe men mij opzadelde. Pardon, hoe men mij de deur uit moest duwen. Ik kreeg maar één vinger tussen de deur. Het is immers een hele eer nietwaar.
(Slik.) Ik ben degene die de scenarist van het album Blackstone mag interviewen!

Vergezelt van een dozijn schrijfblokken en een groot verpakking pennen waagde ik me nabij deze man waartegen iedereen wel moet opzien. Er zijn natuurlijk wel honderden vragen die opwellen, met het klamzweet op de rug en
trillende vingers begin ik aan het meest gevaarlijk interview van mijn carrière, (moge deze nog lang duren.) Hier volgt het interview Orion Roos, scenarist van het laatste avontuur!

Orion Roos bezit nu al weer 5 jaar een stripwinkel in Groningen. Ambrosius zoals het heet is klein maar bezit zeker al dat wat de ware stripliefhebber graag leest. De naam van Gideon Brugman en Lodewijk Hartog van Banda zijn
wel bekend bij alle Ambrosius liefhebbers aangezien deze naam op subtiele wijze diverse keren terug te vinden is in de getekende plaatjes. (Orion Roos had als insider zoveel informatie voor me dat ik een ommezien van tijd een bladzijde volgepent had.)

Gideon Brugman tekende Professor Ambrosius voor het stripblad Pep, ongeveer in de jaren '70-'80. Dat waren twee pagina's per week wat later tot een album gevoegd werd. Toen Orion Roos zijn stripwinkel opende wilde hij graag
een logo voor zijn zaak en zocht contact met Gideon Brugman. De bekende tekenaar vond het meteen een leuk idee en tekende graag een professor Ambrosius logo waarmee de winkel zich nu alweer 5 jaar tooit.

De twee hielden regelmatig contact waarna Gideon aan Orion vroeg of hij het niet zag zitten om samen eens met hem een album te maken. De toch al bijna zestig jarige tekenaar wilde de stripliefhebbers niet langer de avonturen
van onze beroemde griezoloog onthouden. Orion zag dit meteen wel zieden en zo ontstond bij hem uit liefde voor zijn hobby de taak om scenarist te worden.

De samenwerking is uitstekend gelukt zoals wij allen met genoegen lezen. Blackstone is een album geworden waarbij we met een slag weer terug geworpen worden in de gespannen griezologische sfeer die een professor Ambrosius album toch wel bij ons oproept. Omdat de moderne tijd nu eenmaal niet meer weg valt te denken is er een robot als assistent bij gekomen die ondanks zijn harde metalen uiterlijk ons wel degelijk aantrekt. Er zijn meer
prachtige invallen maar ik zeg alleen, kopen en lezen!

Orion Roos zet zijn hobby tot in het uiterste door om ons, liefhebbers van prof. Ambrosius en Hong Tong te verwennen. Hij heeft het album Blackstone geheel zelf uitgewerkt en laten drukken. Dit had Orion natuurlijk nooit
verwacht toen Gideon Brugman hem vroeg om samen een nieuw album te maken. Maar hij heeft doorgezet en nu is dit prachtige album voor winkeliers bij "Het Raadsel" te bestellen. Het album is al ruim een jaar verkrijgbaar bij
elke zichzelf respecterende stripboekenzaak.


Er is er zelfs nog meer goed nieuws voor de stripliefhebber want de samenwerking van deze stripkunstenaars gaat door! Na Blackstone komt er zelfs een nieuw album! Krankenstein! Dit album is al in zoverre gevorderd dat het waarschijnlijk tegen kerst in de winkels kan liggen. Voorlopig kunnen we al genieten van het werkelijk prachtige album Blackstone. Hong Tong, zou hierop zeggen; Kope, kope, kope!

PEHAMO (Peter van der Heijden, Strip2000)

Nieuwsbrief Strip 2000, nummer 38, zondag 16 september 2001